Thursday, August 7, 2008

Thaqif Inside Ummi's Womb


Ni video masa (last year) 2t gi check dgn doktor fauziah guna 3D scanner ada gak yg 4D tp angle gambar tak berapa cantik sangat.This moment mmg saat yg mengembirakan, seeing ur baby secara live from ur womb. Alhamdullilah sekarang nie teknologi semakin canggih, dgn adanya video nie bleh le insyaALLAH tu tunjuk kat thaqif nanti camna dia masa kat dalam perut Ummi dia. Ada byk shot yg Dr. amik tapi kat dlm nie 2t postkan yg nie je.. jadilahkan walaupun beberapa saat. so enjoy.....


video

Wednesday, August 6, 2008

My Cupcake Deco


Mmmm lama x update blog nie, actually, hari2 login tp tak sempat nak menulis maklumlah shiqidimbambam selalu mengacau, anyway i've time now, tak da apa nak cerita just nak postkan gambar cupcake. Last month i went to puchong belajar deco cupcake, geram tgk gambar cupcake cun2 kat internet.. akhirnya berjaya gak gi gan fazira... the fee is rm150.. Cita-cita tinggi nak belajar cupcake so that nanti insyaALLAH boleh lah buat kasi kat sekolah thaqif kalau ada acara makan2 macam birthday ke jamuan hari raya ke, ha ha ha (ummi thaqif plak yg lebih2 anaknya bukan paham lagi pun).. well hasilnya to me not so bad. Atleast I can grab a few tips. Anyway it was a great experience.

Wednesday, July 30, 2008

My Shiqidimbambam

Muhammad Thaqif bin Mohd Farid. "Thaqif" berasal dari perkataan Arab yang membawa maksud "bijak dan mudah faham". Dilahirkan pada 24 Mei 2007 selepas hampir tiga tahun mencuba, Alhamdulillah. Semoga nama tu akan memberi berkat.

Actually, "Th" pada pangkal ejaan Thaqif tu bukan mewakili huruf "Ta" dalam huruf jawi, tapi huruf "Sa" or "Tha".....alaa.....huruf keempat jawi...alif...ba...ta.....tha(disebut "sa")......"Saqif".......

Yer lah ejaan rumi dgn jawi ader perbezaan dari segi sebutan ....sama la macam kes "Ain"....Othman dan lain-lain nama Arab dieja rumi.......apa-apa pun, cara mana nama dieja tak sepenting makna nya kan......

Asalnya ejaan Muhammad tu nak dieja "Mohd"...nak kasi seragam dgn nama bapak nyer.......tapi Pejabat Pendaftaran tak kasi plak.........kena eja penuh.........so jadilah "Muhammad Thaqif Mohd Farid"

Nama ni dapat daripada satu buku panduan menamakan anak........sebelum tu ader la beberapa nama lagi dalam pertimbangan.......nama ni kami pilih sebab menepati ciri-ciri yang kami nak.....antaranya anak laki nak letak muhammad.....nama mesti tak lebih dua patah perkataan dan ader maksud yang bagus...........kena pulak jarang-jarang jumpa orang nama Thaqif.....lagi satu suka sebab ader huruf Q......cam sedap plak..............